הרוב המוחלט של מוצרי המזון מהחי (בשר, דגים, ביצים וחלב) הנצרכים כיום בישראל הוא תוצאה של החזקת חיות משק תחת תנאים מחפירים המסבים להם סבל רב.
העובדה כי לרוב הצרכנים אין כל ידע לגבי אופן החזקת בעלי חיים בחקלאות, וכי רובם לא ביקרו מעולם בחווה חקלאית (מתי ביקרת בלול?) מקלה על חברות המזון למכור אשליה לפיה חיות המשק נהנות מתנאי גידול אידיאליים ופסטורליים עד לרגע שחיטתן לצורכי מאכל. האמת אינה יכולה להיות רחוקה מזו.
בשנים האחרונות אנו עדים לחשיפות תקשורתיות, לרוב פרי יוזמתם של פעילים למען זכויות בעלי החיים, שהביאו את המידע על אופן החזקת חיות המשק החקלאי לצרכן. צרכנים רבים כבר אינם מסוגלים להדחיק את המראות הקשים אליהם נחשפו ומחפשים אלטרנטיבות צריכה שלא יעמדו בניגוד כה מוחלט לתפיסתם המוסרית.
מהקמתה בשנת 1995 חי-משק פועלת לשיפור רווחתן של חיות המשק באמצעות מחקר, פעילות מול הממשלה, הובלת פעילויות חינוכיות בבתי ספר והעלאת המודעות הציבורית לסבלן של חיות המשק תוך הצגת אלטרנטיבות פרגמטיות. בשנת 2004 פירסמה העמותה תו איכות לביצי חופש. תו האיכות גובש בשיתוף עם משרד החקלאות ומטרתו לקבוע את הדרישות המינימליות בהן צריך לעמוד לולן הרוצה להתהדר בתואר לול חופש ולמכור את מרכולתו כביצי חופש. (להורדת מסמך התקן לתו האיכות לחצו כאן)
כל אחד ואחת מאיתנו הינם בעלי השפעה ישירה על אופן החזקתן של חיות המשק!
כשאנחנו צורכים מוצרי מזון שמקורם בחיות שהוחזקו בתנאים מחפירים, אנו מאותתים ליצרנים שהכל בסדר ושימשיכו לייצר כרגיל – אנחנו נמשיך לקנות את סחורתם. ברגע שאנו משנים את הרגלי הצריכה שלנו אנו שולחים מסר חד-משמעי: המוצר במתכונתו הנוכחית אינו מתאים לנו!
הפסקת צריכת ביצי כלובים ומעבר לביצי חופש בפיקוח חי-משק תאותת ללולנים ולרשתות השיווק שאנחנו לא מוכנים יותר לצרוך ביצים שבאו מתרנגולות שסבלו כל יום בחייהן האומללים. אנחנו רוצים ביצה אחרת, ביצה חופשיה מסבל עד כמה שניתן. אז כשאתם עושים קניות, זיכרו – אתם יכולים להביא לשחרור התרנגולות מהכלובים!
ואל תשכחו לחפש את התווית של חי-משק – רק כך תהיו בטוחים שהביצים מגיעות מתרנגולת חופש ועומדות בתנאים שנקבעו בתו האיכות.